Jste zde

16.5.2023
Doprava

Nový buspruh na Kunratické spojce

Praha zřídila nový vyhrazený jízdní pruh (zkráceně: buspruh) na Kunratické spojce od zatáčky poblíž Olšaňáku až k Vídeňské. Ten pruh se vešel navíc ke stávajícím, nedošlo tak k žádnému omezování jiného provozu. Jezdit po něm bude linka 197 z Chodova směrem na Libuš a dál na Smíchov. Používat ho budou autobusy zejména odpoledne, kdy se tvoří pravidelně dlouhé kolony až k okružce a autobusy nabíraly velká zpoždění. Buspruh také, kromě zkrácení jízdy cestujícím, trochu usnadní život i složkám IZS.
Původní návrh počítal i se snížením rychlosti na 50 km/h v celé délce z důvodu bezpečnosti. To se nám však povedlo společně s městskými částmi Praha-Libuš a Praha-Šeberov změnit a ponechat téměř ve shodném rozsahu původní rychlost 70 km/h, neboť jsme prokázali posuzujícím orgánům, že snížení rychlosti v tomto případě ničemu nepomůže a naopak by vedlo k dalšímu nežádoucímu rozlévání dopravy do Libuše, Kunratic i Šeberova.
Takže nakonec je to vítězství na obou stranách - povedlo se zřídit významnou preferenci autobusů a nikdo tím není zbytečně na svých cestách omezován.
 

Pozn. Linka 197 bude od 27.5.2023 zajíždět z Chodova nově na Roztyly, kde bude ukončena, nebude tedy dále pokračovat Jižním městem na Háje. Viz ČLÁNEK

 
Foto dokončeného buspruhu
Vyskočit nahoru