Jste zde

Rok konání voleb
2024
Volby do Evropského parlamentu

Volby do Evropského parlamentu 2024

Aktualizováno 23.04.2024

V tomto příspěvku najdou občané Kunratic vždy aktuální informace, žádosti a tiskopisy pro volby do Evropského parlamentu 2024

Oznámení o době a místě konání voleb

  • Volby do Evropského parlamentu se konají v pátek 7. června 2024, od 14.00 hodin do 22.00 hodin, a v sobotu 8. června 2024, od 8.00 hodin do 14.00 hodin. Hlasování probíhá pouze na území ČR.

Ve volbách do Evropského parlamentu nemohou voliči hlasovat na zastupitelských úřadech České republiky. Občané ČR žijící v zahraničí mohou na zastupitelském úřadě, u kterého jsou zapsáni ve zvláštním seznamu voličů, požádat o voličský průkaz a na základě vydaného voličského průkazu hlasovat v kterémkoliv okrsku na území České republiky. Je zde také možnost hlasovat pro kandidáty jiného členského státu. V takovém případě je nutno se řídit právními předpisy daného členského státu. 

Místo konání voleb

Na území Městské části Praha- Kunratice budou volby probíhat v 6 volebních okrscích.

Volební okrsek č. 37001,37002,37003,37004 se sídlem v Základní škole Kunratice, Předškolní 420, Praha 4 – Kunratice (37001-4 - bezbariérový přístup)

Volební okrsek č. 37005,37006 se sídlem v Základní umělecké škole, Jana Růžičky 1179, Praha 4 – Kunratice (37005 - bezbariérový přístup, 37006 v patře - na požádání na místě možnost volit do přenosné schránky v přízemí

Kdo může volit?

Voličem je

  • občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhne věku 18 let,
  • občan jiného členského státu EU, který alespoň druhý den voleb dosáhne věku 18 let a je nejpozději 24.4.2024 přihlášen k trvalému nebo přechodnému pobytu na území ČR.
  • a nemá omezenou svobodu z důvodu ochrany zdraví, a
  • omezenou svéprávnost k výkonu volebního práva.

Zápis cizince do seznamu voličů

Občan jiného členského státu, který chce hlasovat na území ČR pro české kandidáty, musí požádat (pokud tak již neučinil v minulosti) o zápis do seznamu voličů.
Pozor! Pokud projevíte vůli hlasovat na území ČR, nemůžete hlasovat ve svém domovském členském státě.

  • Volič - cizinec, který hlasoval na území ČR v minulých volbách do Evropského parlamentu, je automaticky zapsán v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu. Doporučujeme si to ověřit na příslušném obecním úřadě.
  • Volič - cizinec, který na území ČR v minulých volbách do Evropského parlamentu nehlasoval, ale hlasoval ve volbách do zastupitelstev obcí, musí nejpozději 28.4.2024 požádat svůj obecní úřad o přenesení údajů do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu.
  • Volič, který na území ČR doposud nehlasoval v žádných volbách, musí do 28.4.2024 požádat svůj obecní úřad o zápis do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu.

 Vzor žádosti o zápis do seznamu voličů EP nebo přenesení údajů do seznamu voličů EP a další informace naleznete zde zde (odkaz).

Vzor ke stažení (odkaz)

Žádost o potvrzení o vyškrtnutí se seznamu voličů (odkaz)

Form for download (link) - Enrollment of a foreigner in the voter list

Formular herunterladen (verknüpfung) - Eintragung eines Ausländers in die Wählerlist

Formulaire à télécharger (lien) - Inscription d'un étranger sur la liste électorale

 

Hlasování na voličský průkaz (žádost ke stažení zde)

Volič, který nemůže nebo nehodlá volit ve svém volebním okrsku, může požádat o voličský průkaz.

S voličským průkazem může volič hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku na území ČR.

Voličské průkazy vydávají i zastupitelské úřady pro voliče, kteří jsou u nich zapsáni ve zvláštním seznamu voličů.

Voličský průkaz je vydáván na žádost, která musí obsahovat jméno a příjmení voliče, datum narození, adresu místa trvalého pobytu a případně požadovaný způsob doručení průkazu.

Žádost se podává u příslušného obecního úřadu, kde je volič přihlášen k trvalému pobytu.

Občané s trvalým pobytem v Kunraticích, kteří chtějí volit v jiném místě, mohou již nyní podávat své žádosti o voličské průkazy, a to v listinné podobě s úředně ověřeným podpisem voliče případně elektronicky prostřednictvím datové schránky voliče na adresu Úřadu městské části Praha-Kunratice, K Libuši 7/10, 148 00 Praha 4 – Kunratice, s doručením úřadu do 31.5.2024. Žádost o voličský průkaz lze podat i osobně, v rámci úředních hodin Úřadu městské části Praha-Kunratice, nejpozději do 5.6.2024 do 16.00 hodin. Voličské průkazy budou podle zákona vydávány teprve od 23.5.2024.

Změna pobytu

  • Změna trvalého pobytu v rámci území ČR

Pokud volič změní místo trvalého bydliště v rámci území České republiky po  28.4.2024 musí na obecním úřadě v místě původního bydliště požádat o vyškrtnutí ze seznamu voličů. Obecní úřad o tom vydá potvrzení.

Toto potvrzení je nutné předložit obecnímu úřadu v místě nového bydliště nejpozději 2 dny přede dnem voleb nebo v dny voleb okrskové volební komise ve volební místnosti v místě nového bydliště, kde zároveň musí prokázat své právo hlasovat ve volebním okrsku (zejména občanským průkazem s oddělenými rohy a potvrzením o změně místa trvalého pobytu nebo novým občanským průkazem s aktuálními údaji).

Volič, který se přestěhuje v rámci území ČR před  28.4.2024, nemusí činit žádný úkon.

  • Návrat na území ČR ze zahraničí

Pokud volič po návratu na území České republiky ze zahraničí, kde byl veden ve zvláštním seznamu voličů na zastupitelském úřadě, hodlá hlasovat ve volbách, musí požádat zastupitelský úřad o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů. Zastupitelský úřad mu o vyškrtnutí vydá potvrzení.

Toto potvrzení je nutné předložit obecnímu úřadu v místě trvalého pobytu nejpozději 2 dnů přede dnem voleb nebo v dny voleb okrskové volební komise ve volební místnosti příslušné podle místa trvalého pobytu.
 

A note for foreign voters - Should you have any questions regarding the upcoming elections and your participation, please feel free to write us at info@praha-kunratice.cz, and we shall endeavour to answer you.

English is preferred language of communication, but thanks to Google translate, we can give it a try in any other EU language.

Informace o způsobu hlasování zveřejňuje ministerstvo vnitra zde (odkaz)

Informace Českého statistického úřadu zde (odkaz)

Vyskočit nahoru