Jste zde

18.1.2018

Zavření jižního vstupu do stanice metra Budějovická včetně průchodů

Od 19. 1. 2018 je až do odvolání uzavřen jižní vstup do stanice metra Budějovická VČETNĚ PRŮCHODŮ!

AKTUALIZACE 15.2.2018 8:20

(průchody podél obchodů C&A a na opačné straně podél České spořitelny)

 

Oficiální zpráva DPP: http://www.dpp.cz/budejovicka-uzavreni-jizniho-vestibulu-stanice-metra/

 

Pro přestup je tak nutné využít severní vstup (u Raiffeisenbank). Doporučujeme však pro rychlý přestup na metro z autobusu linky 193 vystoupit již na zastávce Nemocnice Krč a pokračovat dále na Kačerov. Autobusy směr Kačerov odjíždí od sloupků C a D (viz plánek; linky 106, 113, 157, 189, 215, 138, 139, 150, 196), je tedy nutné po výstupu z vozu popojít cca 40 - 90 m. Souhrnný interval autobusů směrem na Kačerov je ve špičce menší než jedna minuta. Doba cesty by se tak oproti stavu před uzavřením neměla nijak prodloužit, naopak může být ve špičce i rychlejší.
Od pondělí 19. 2. je navíc stanoviště linky 193 přesunuto ke sloupku C - pro přestup není tedy nutné nikam chodit. (odkaz DPP)

 

Nevydařená snaha MČ o zřízení zastávky pro linku 193 u Kačerova pro rychlejší přestup na metro

Dne 24. 1. v 10:00 se uskutečnilo narychlo svolané místní šetření se zástupci Dopravního podniku hl. m. Prahy, ROPIDu, Prahy 4 (místně příslušny silniční správní úřad), TSK, projekční kanceláře DIPRO a Policie České republiky. Záměrem MČ bylo jako dočasné řešení zřídit zastávku u křižovatky ulic Budějovická a Sedlčanská, která by umožnila cestujícím na metro přestoupit daleko dříve s menší ušlou vzdáleností. Záměr zřídit zastávku však byl zastaven policií a to ryze z bezpečnostních důvodů. Možná změna trasy linky 193 je dle ROPIDu nešťastná a nesystémová - linka by ztratila velkou část své funkce (jinými slovy: částečné zlepšení situace pro nás by znamenalo významné zhoršení pro všechny ostatní, kterým linka slouží).

Úplně bez výsledku ale setkání nebylo, neboť se podařilo domluvit vytvoření hlášení do autobusů o uzavřeném vstupu a o možnosti přestoupit u nemocnice, a podobné informace by měly být dostupné na zastávkách linky 193. Obojí by mělo být dle odhadů realizováno v řádu několika málo jednotek dní. Doufáme, že alespoň tato maličkost cestujícím trochu pomůže a usnadní dojíždění.

Zatím jsme stále ve stavu, kdy nevíme, na jak dlouho bude vstup s okolními prostory uzavřen. Jakmile se tato informace objeví, je i možné, že se celá situace s opatřeními pro Kunratice změní.

 

Odůvodnění uzavření prostor

Prostory byly uzavřeny nařízením speciálního stavebního úřadu, neboť po kontrolní prohlídce 18. 1. 2018 statik konstatoval, že ocelová konstrukce (strop nad průchody) již není z důvodu rozsáhlé koroze schopna nést sebe samu a hrozí okamžitým zřícením (proto je zřízena uzávěra celého prostoru pod i na konstrukci). Stavební úřad nařídil vlastníkovi konstrukci opravit do 90 dnů.

Z aktuálních informací vyplývá, že celá konstrukce bude snesena, podle optimistických odhadů bude možné otevřít vstup do metra opět až 1. září.

 

O dalším vývoji situace vás budeme informovat.

zapsal a aktualizoval: Martin Kubát, referent dopravy

Zavření jižního vstupu do stanice metra Budějovická včetně průchodů
Vyskočit nahoru