Jste zde

24.4.2019

Vážení spoluobčané,

na konci března nás zasáhla velmi smutná zpráva. Zemřel náš kunratický spisovatel-pohádkář pan Arnošt Vít. Když jsme mu vloni byli blahopřát k 98. narozeninám, tak jsem ho požádala, aby nám napsal vyprávění o svém životě, se kterým bychom mohli kunratickou veřejnost seznámit. Doslova cituji z jeho odpovědi:

Vážená a milá paní starostko,

před časem jste mi navrhla vydání jakési brožurky o mé činnosti. Moje činnost je celkem bezvýznamná a zanedbatelná, takže jsem nesouhlasil a navrhnul, že raději napíšu povídání o lidech, které jsem v životě potkal a kteří na mne nějak zapůsobili, změnili mé zájmy a činnost nebo dokonce jeden šéf mi prokazatelně zachránil život. Takové povídání považuji za pestřejší a čtenářsky poutavější. Posílám Vám koncept. S textem jsem si dva nebo tři měsíce hrál – a při každém čtení něco opravil, řekl jinak, přidal nebo škrtnul, což běžně dělávám se všemi rukopisy, které někomu svěřuji k případné publikaci. Ovšem pořád si myslím, že na brožurku to není, takové cti si nezasloužím. Kdyby se to mělo publikovat, viděl bych to spíše rozsekané na kratší úseky a otiskované na pokračování v Kunratickém zpravodaji. Ale vůbec nic se nestane na Zemi ani v kosmu, když to celé zahodíte a oba na to zapomeneme.

                                                                                       S pěkným pozdravem Váš Arnošt Vít

Aniž bychom tušili, že pan Vít tak náhle odejde, rozhodli jsme se již dříve, že po ukončení seriálu o kunratických hostincích vydáme na pokračování Povídání o lidech od pana Arnošta Víta. Věřím, že jeho laskavé poutavé vyprávění Vás zaujme stejně, jako zaujalo naši redakční radu.

                                                                                                             Lenka Alinčová

Vyskočit nahoru